הרפואה המתקדמת בימנו מביאה להצלחות ניכרות בטיפול בסרטן והארכת חיי החולים בסרטן. עם זאת, מעט מידי תשומת לב ניתנה עד היום למרכיב הנפשי המלווה את המחלה, הן באופן עקיף לגבי המצוקה שנוצרת מהמחלה, והן באופן ישיר לתהליך ההחלמה שיכול להיתמך בעזרת מערכת חיסונית חסונה יותר אשר מושפעת ממצבו הנפשי של החולה.
מנגנוני התמיכה הפסיכולוגית בחולי סרטן צריכים לעבור לפיכך מהפך, הן ברמה האינדיבידואלית של הטיפול בפרט והן ברמה המערכתית של היערכות מרפאות הטיפול בחולי סרטן לתמיכה נרחבת יותר גם להיבטים הנפשיים שעוברים על חולי הסרטן ובני משפחותיהם.
פסיכואונקולוגיה היא ענף בין-תחומי בפסיכולוגיה רפואית, שחולק גבולות ותחומי ידע עם התמחויות מגוונות באונקולוגיה, לרבות הדיסציפלינות הקליניות (כמו ניתוח, רפואת פנים, רפואת ילדים ורדיותרפיה), אפידמיולוגיה של סרטן, אימונולוגיה, אנדוקרינולוגיה, ביולוגיה של סרטן, פתולוגיה, ביו-אתיקה, טיפול בכאב, רפואת שיקום, מחקר קליני, לקיחת החלטות קליניות וכמובן פסיכיאטריה, שכן סרטן הוא מחלה של גוף ונפש גם יחד.
פסיכואונקולוגיה כוללת היבטים פסיכולוגיים, חברתיים, התנהגותיים ואתיים של סביבת המחלה, ומתייחסת לשני ממדים פסיכולוגיים מרכזיים:
- התגובות הפסיכולוגיות של חולים ובני משפחותיהם בשלבי המחלה השונים.
- הגורמים הפסיכולוגיים, ההתנהגותיים והחברתיים שמשפיעים על מהלך המחלה.
חולי סרטן רבים נשארים מחוץ לטווח הראייה של מערכת הבריאות ברמה הפסיכולוגית, בעיקר מנושאי הסטיגמה חברתית והיעדר משאבי אבחון, טיפול ותמיכה.
סרטן קשור בחרדה ודיכאון אצל יותר משליש מהחולים, ללא קשר לפרוגנוזה ומשפיעה מהותית על תפקוד המשפחה חברתית וכלכלית.
מה מחקרים אומרים
מחקר שדווח לפני כמעט 30 שנה מצא שכמחצית מכל חולי הסרטן אובחנו עם בעייה פסיכולוגית חמורה אחת לפחות שנובעת מהעומס הנפשי שיצרה המחלה, לרוב הפרעת הסתגלות, דיכאון מג'ורי, הפרעות חרדה שונות ועוד.
מחקרים אחרים דיווחו כי מצוקה נפשית בקרב חולי סרטן בשלב מתקדם של המחלה יכולה להוביל להשלכות שליליות מרחיקות לכת, כמו רצון למות כדי להימנע מסבל המחלה והעומס הנפשי, בקשות להמתת חסד, מחשבות ונסיונות אובדניים וכן מצוקה פסיכולוגית בקרב בני המשפחה.
לפני 30 שנה הרפואה התמודדה בעיקר עם מציאת טיפולים ופתרונות כנגד מחלת הסרטן. מאז ועד היום נמצאו דרכים יעילות להתמודדות עם סוגים רבים של סרטן המאפשרות החלמה מלאה או הארכת החיים באופן משמעותי
לחולים רבים, הדבר דורש שינוי משמעותי במאמצים המחקריים והרפואיים בטיפול בסרטן, שכן בעוד שבעבר מוקד המחקר והעניין היה בטיפול הרפואי עצמו, הרי שבשנים האחרונות נוצרת תשומת לב ניכרת למצבם הרגשי של החולים ואיכות חייהם.
תשומת לב מיוחדת ניתנת לזיהוי הצרכים הפסיכולוגיים של חולי הסרטן ודרכי ההתמודדות איתם. כתוצאה מגילוי מוקדם יותר מבעבר ושיפורים טכנולוגיים ברפואה, יותר חולים כעת ובעתיד יחיו עם המחלה וידרשו להתמודד עם תוצאותיה שנים רבות.
מאמרים מקצועיים שפורסמו בתחום ממליצים ומדווחים על מגוון רחב של התערבויות פסיכולוגיות שמטרתן לעזור לחולים להתמודד עם האספקטים הרגשיים של המחלה.
שיטות פסיכולוגיות אלו אינן ייחודיות לחולי סרטן ולכן במאמר זה לא נציג בהכרח את סוג הטיפולים הפסיכולוגיים עצמם, אולם נדגיש את הגישה הפסיכולוגית העצמית אותה מפתח החולה המתמודד עם מחלת הסרטן וכן מה צריכה לעשות הסביבה, ובעיקר המרפאות המטפלות בסרטן, כדי לשפר את חוסנו הנפשי של החולה.
דפוסי התמודדות דרך פניה לטיפול פסיכולוגי:
רבים מחולי הסרטן אשר פונים לטיפול פסיכולוגי עושים זאת משום שהם מאמינים ומצפים שבעזרת טיפול זה יוכלו להתמודד טוב יותר עם המחלה עצמה – כלומר המטרה אינה בהכרח או רק הפחתה ומניעה של מצוקה נפשית אלא ציפייה שהטיפול הפסיכולוגי יוכל לתרום לריפוי הסרטן ושיפור ההחלמה ממנו.
אחד המחקרים דיווח למשל ש-25% מהפונים לטיפול פסיכולוגי לפני או במהלך הטיפולים בסרטן, מאמינים שהוא ירפה את הסרטן וכמעט כל הפונים מאמינים שהוא יעזור להם להתמודד טוב יותר עם הטיפול הרפואי. כלומר, פניה של חולי סרטן לטיפול פסיכולוגי מהווה פעמים רבות חלק מגישה אקטיבית להתמודדות עם המחלה, אשר מנסה להיעזר במשאבים מהסביבה כדי להתגבר ולהמשיך הלאה.
זו ללא ספק גישה בריאה ונכונה, אבל היא חושפת את העובדה שחולי סרטן רבים אשר סובלים ממצוקה נפשית אינם פונים לטיפול כיוון שאינם מאמינים שניתן לעשות משהו עבורם. חולים אלו יגיעו לטיפול בלחץ הסביבה, בין אם בהמלצת המרפאה או בהמלצת המשפחה והסביבה, אולם מצבם הנפשי בעת הפניה לטיפול עלול להיות כבר גרוע למדי, שכן המודעות והרצון לקבל עזרה פסיכולוגית לא היתה נטועה בהם מראש,ועד שהמצב הפך לבלתי נסבל הם ציפו שהדברים יעברו מעצמם. על פי רוב הסבל העיקרי נובע מקשיי הסתגלות, הפרעות חרדה שונות ודיכאון.
מחקרים שפורסמו בעבר בנושא הראו שליווי וטיפול פסיכולוגי עשויים לעזור לחולי סרטן במספר כיוונים, החל מהורדת תופעות הלוואי של הסתגלות, חרדה ודיכאון, ועד לשיפור תפקוד המערכת החיסונית ואריכות ימים.
טיפול פסיכולוגי משפר את יכולתם של החולים להתמודד עם אי הוודאות בתקופה זו ובמקביל גם מגביר את הידע שלהם על המחלה ואת יכולתם לגייס ידע כזה מהסביבה.
מחקרים קודמים הראו שהטיפול הפסיכולוגי עזר לחולי סרטן ע"י שיפור ההסתגלות הרגשית למחלה, שיפור איכות החיים, מציאת דרכי ההתמודדות עם המחלה, הפחתת תופעות הלוואי מהטיפולים ובסופו של דבר, הביא להארכת משך החיים או להחלמה מלאה.