"מחלה היא לא טעות טבע, לא מזל רע, לא גזרה מהשמיים, לא קארמה ולא נתון סטטיסטי. מחלה היא תגובה ביולוגית מדויקת וממוקדת של הגוף למשבר פנימי שאדם לא הצליח לפתור.
מחלה היא גם תגובה ביולוגית להפרת חוקי החיים הבסיסיים וניסיון של הטבע להחזיר אותנו למסלול של בריאות (פיזית ונפשית).
לכן, לא משנה כמה נתעלם ממנה או נחפש תרופות מהירות לפתרון מיידי, הדרך היחידה להגיע לריפוי מלא היא להבין את המקור האמיתי והפנימי של המחלה.
להבין את הסיבה האמיתית להופעתה, את המשמעות שלה, להכיר את עצמנו לעומק. מחקרים רבים על גוף-נפש הוכיחו שיש קשר הדוק בין מחלה לבין משברים רגשיים בחיינו".
ד"ר נאידה אלכסנדר
חוקרת תופעות נס רפואי, גוף ונפש האדם.
תודתי נתונה לד"ר נאידה אלכסנדר על הליווי שלי בדרך כמורה רוחנית ועל הידע הרב שתרמה לי לאורך תקופה זו.
טיפולי גוף-נפש מוגדרים ע"י המרכז הלאומי לרפואה משלימה ואלטרנטיבית (NCCAM) , אגף בתוך המכון הלאומי האמריקני לבריאות
(כ"מגוון טכניקות המיועדות לחזק את יכולות התודעה (Mind) להשפיע על פעילות הגוף ועל סיפטומיים גופניים.
נושא חשוב זה נדון בכנס השנתי של החברה לאונקולוגיה משולבת שהתקיים בסאן פרנסיסקו בחסות אוניברסיטת סאן-פרנסיסקו (המאגדת בתוכה את מיטב הרופאים, החוקרים והמטפלים בתחום זה בבתי החולים הגדולים בעולם, כולל במרכזים הרפואיים המובילים לסרטן בארה"ב.
ד"ר מרטין רוסמן, מנהל המרכז לרפואת גוף-נפש UCSF תיאר את חשיבות התודעה האנושית בתהליכי ההחלמה וההתמודדות עם המחלה, הוא פתח את הרצאתו בציטטה מפורסמת של יוגי בין: "מה שמבדיל בין רפואה וטרינרית לרפואת אדם הוא המיינד האנושי. 90% מהזמן, חצי מהדברים הם מנטליים".
לדברי ד"ר רודמן, יכולת של 'המיינד' האנושי לדמיין הוא הגורם העיקרי ששינה את עולמנו יותר מכל דבר אחר. מגדל אייפל, הפרימדות במצרים, והבית בו אנו גרים החלו במחשבה, בדמיון. ולמעשה, כל היצירות שיצר האדם החלו מזרע של מחשבה אחת.
לדעת ד"ר רוסמן כיום כבר ברור כי לתודעה יש השפעה משמעותית על בריאותנו, כפי שמוגדר באתר ה NCCAM ולכן השאלה המשמעותית היא:
האם אנו חכמים מספיק לנצל את העוצמה האדירה של התודעה לקדם את הבריאות בחיינו או שמא אנו מעוררים תכופות מתח ומחלה גם כאשר אנו צועדים ביום יפיפה על שפת הים בחוף תל-אביב.
השפעת טיפולי גוף-נפש
יש מחקרים רבים התומכים בצורה חד משמעית ביעילות תרפיות גוף-נפש על איכות החיים ותופעות הלוואי, והדבר מצוין באתר של משרד הבריאות האמריקאי (NIH- NCCAM) "ההשפעה רבת העוצמה בה גורמים רגשיים, מנטליים, חברתיים, רוחניים והתנהגותיים יכולים להשפיע על הבריאות".
במחקר חשוב שהתפרסם לאחרונה ונערך במרכז סרטן המוביל MD Anderson Cancer Center הודגמה החשיבות של stress management לפני ניתוח ערמונית.
הקבוצה שקיבלה את הטיפול לפני הניתוח נהנתה משיפור משמעותי בתפקוד הכללי ובאיכות החיים יחסית לקבוצת הביקורת. במעקב שנערך למטופלים התגלה באופן מפתיע כי ההשפעה המועילה של הטיפולים נצפתה אף לאחר שנה לאחר הניתוח. כיום מתבצעים מספר עבודות גדולות לבדיקת השפעת טיפולי גוף-נפש ואורח חיים על הישרדות מטופלות סרטן שד.
לסיכום
לסיכום, לאור ההשפעה המועילה של טיפולים אלו על איכות החיים, הקטנת תופעות הלוואי של הטיפולים ושיפור הליכי ההחלמה מומלץ ביותר לשלב בין טיפולי גוף-נפש תוך כדי הטיפול הקונבנציונלי, ובעיקר על רקע שיעור תופעות לוואי נמוך ביותר של טיפולים אלו כאשר ניתנים ע"י מטפלים מיומנים.
אל תפחד" אנחנו אומרים לילד מבוהל מברקים ורעמים שבא להצטנף איתנו במיטה. בדרך כלל הילד ימשיך להגיע למיטתנו, למרבה הצער בתוספת רגשי אשמה על פחד מברקים "לא מפחידים". בהמשך עם המטען שהביא מבית אמא ואבא ילמדו הגבר או הגברת להסתיר את תחושותיהם, שאם לא כן יזכו בתואר "פחדן" ואולי חלילה יסתכלו עליהם גם כעל חלשים ובלתי מוצלחים.
כאב או מחלה מכילים בחובם בנוסף לסבל הפיזי והרגשי גם תחושת אי ודאות שמאחוריה עומד הפחד הקמאי מהמוות, מסוף החיים. אבל לא רק. מחלה מביאה איתה פחד מהשינויים הבאים לידי ביטוי בתחומים רבים בחיינו: במקום העבודה, בזוגיות, בקשר עם הילדים, בשינויים פיזיים ובמגבלות, באורח חיים חדש ולא מוכר שנכפה עלינו. הפחד תופס מקום גדול ורק לעיתים רחוקות מתאפשרת ההכרה בו הן מצד החולה והן מהסובבים אותו.
"כואב לי" מתקבל באמפטיה יותר מאשר "אני פוחד" הנתפס כחולשה, כחוסר יכולת להתמודד, כתבוסה במערכה שרק החלה.
האדם שחלה מקבל עצות מכאן ומכאן. הטפות, שיקויים ומרגיעים למיניהם מגיעים מכל הכיוונים, והחולה נשאר עם הפחד ההולך ומתעצם, ללא יכולת הורקה, ללא לגיטימציה להביט ולהכיר בו, ולשים לב למה הוא זקוק, על מנת לפוגג אותו בעדינות.
לא רק עם הפחד שלו צריך החולה להתמודד, אלא גם עם הפחד של הסובבים אותו, שאי אפשר שלא לחוש בו. וכך מועצם מעגל הפחד ומזין את עצמו.
טיפול נפשי התומך בטיפול הקונבנציונלי מאפשר להתגבר על קשיים אלו הן לחולה במחלה זו או אחרת והן למטפל הראשי (בעל, אשה או קרוב משפחה אחר), שגם לו ולצרכיו יש לשים לב בתקופה מאתגרת זו.
תהליכים אימוניים חשובים לאין שיעור בתקופת חיים זו, הם מאפשרים להגדיר את החיים מחדש, להתגבר על חסמים, חרדות ולייצב את החיים על פי הגדרות חדשות.
דיוק החיים מחדש מאפשר תקשורת חיובית עם הסביבה הקרובה והרחוקה, לשפר או לשמר זוגיות המתמלאת במתחים עקב המצב החדש, לשמר את איכות חיינו ולמנוע ככל הניתן קריסה נפשית וגופנית עקב תופעות הלוואי הבלתי נמנעות במהלך הטיפול הקונבנציונלי, מציל החיים.